Identificarea simptomelor astmatice la copiii foarte mici

Identificarea simptomelor astmatice la copiii foarte mici
Copiii astmatici și familiile lor ar trebui să poată trăi o viață sănătoasă și împlinită, fără anxietate. Din păcate, în unele cazuri, copiii mici cu astm sau simptome astmatice pot experimenta o calitate mai scăzută a vieții comparativ cu ceilalti copii. În Marea Britanie, peste 1,1 milioane de copii primesc în prezent tratament pentru astm bronșic¹, cu mii de internari de urgenta fiecare an. Totodata, impactul astmului și simptomele astmatice sunt mai mari la copiii mici decât la alte grupe de vârstă. În special, in cazul copiilor mai mici de cinci ani cu probleme astmatice creste probabilitatea sa necesite asistență medicală de urgenta in comparatie cu cei care suferă de astm (la oricare alta varsta).²

Pentru această grupă de vârstă foarte tânără, responsabilitatea de a identifica o problemă și de a gestiona simptomele se află la îngrijitorul principal sau mamă. Desi în general există o bună conștientizare a astmului, a declanșatorilor și a simptomelor sale, capacitatea de a distinge între cazuri de respirație șuierătoare și alte sunete pulmonare este destul de îngrijorătoare. Doar 18% dintre părinți susțin ca au încredere scăzută în capacitatea lor de identificare a respirației șuierătoare³, si până la 60% nu au reușit să identifice o șuierătura corectă⁴. Copiii mai în vârstă pot și vocalizeaza nevoia lor de inhalator atunci când simt respiratia suieratoare, insa capacitatea parentală de a înțelege aceste simptome in cazul copiilor mici care încă nu pot vorbi exacerbează foarte mult diagnosticarea / detectarea simptomelor astmatice intr-un mod precis și cursul corect de acțiune.

Indiferent de cauză, un copil cu respirație șuierătoare acută este o sursă de mare îngrijorare pentru părinți. În urma unui diagnostic de astm, toata situatia devine anxioasa. Instinctul nostru natural, fie ca medici, fie ca părinți, este de a ajuta - dar uneori este mai ușor de spus decât de făcut. Am pierdut numărul părinților îngrijorați pe care i-am liniștit spunându-le că, de fapt, copiii lor nu șuieră deloc; și al celor care nu mă cred când le spun că micuțul lor nu este pe cale să intre în stop respirator; și, la la celălalt capăt al spectrului, numărul de copii ai căror părinți și-au dat seama de gravitatea situației doar atunci când buzele celor mici au devenit albastre.
Recunoașterea respirației șuierătoare la un copil, fără pregătire clinică și fără a beneficia de un stetoscop și de un pulsoximetru, nu este ușor. Faptul că 60% dintre părinți și îngrijitori nu au reușit să identifice o respirație șuierătoare pe video este o mărturie a acestui lucru. Dacă se dorește reducerea efectelor nocive asupra copiilor, părinții au nevoie de tot ajutorul pe care îl pot primi.

Dr. Sarah Jarvis MBE
*Este important de reținut că copiii de 5 ani și mai mici nu pot fi diagnosticați oficial ca având astm, ci doar ca având simptome astmatice. Acest lucru se datorează faptului că procedurile de diagnosticare nu pot fi realizate în mod corespunzător cu copiii din această grupă de vârstă.

Rezumat al principalelor constatări
  • Părinții și îngrijitorii întâmpină o serie de provocări atunci când se confruntă cu simptome astmatice la copiii foarte mici. Acestea se referă la înțelegerea și capacitatea lor de a lua măsurile corecte, la barierele emoționale, precum și la lacunele din traseul pacientului și accesul clinic:
  • Copiii mai mici de cinci ani cu simptome astmatice au mai multe șanse de a avea nevoie de asistență medicală urgentă decât la orice altă vârstă².
  • Există un decalaj între înțelegerea percepută a stării unui copil și realitate³:
    - 60% dintre părinți și îngrijitori nu au reușit să identifice o respirație șuierătoare pe video
    - Cu toate acestea, doar 18% dintre părinți susțin că au o încredere scăzută în identificarea unei respirații șuierătoare.
    - Părinții și clinicienii nu sunt de acord cu privire la prezența unei respirații șuierătoare în peste jumătate din consultații cazuri (55%)⁵
    - Acest lucru poate duce la planuri de tratament mai puțin eficiente pentru copil, crescând riscul și scăzând potențial calitatea vieții.
    - Unii părinți se simt insuficient susținuți și nu au încredere și claritate în ceea ce privește identificarea si gestionarea simptomelor
  • Există teama de a supramedica sau de a submedica copiii foarte mici cu simptome astmatice.
  • Există lacune semnificative în traseul pacientului, o mare parte dintre copii nefiind identificați ca prezentând simptome astmatice⁶.
  • Prescrierea este adesea întârziată (uneori până după o spitalizare de urgență)
  • 80% dintre respondenții clinici la studiul de piață OMRON Healthcare consideră că părinții nu sunt capabili să identifice corect respirația șuierătoare. În cazul pacienților astmatici, aceștia tind fie să subestimeze starea copilului lor, fie să se îngrijoreze prea mult, ceea ce duce la vizite și programări inutile la spital.

Ce este un wheeze?
O respirație șuierătoare este un simptom al tractului respirator inferior cauzat de îngustarea căilor respiratorii ale pacientului. Este un fluierat din piept care se aude mai ales la expirație. Respirația șuierătoare este foarte răspândită la copiii mici, aproximativ o treime dintre copii având cel puțin un episod de respirație șuierătoare până la vârsta de nouă ani.⁸ Părinții se străduiesc adesea să identifice și să raporteze cu exactitate respirația șuierătoare la copiii mici deoarece ceea ce înțeleg părinții și medicii prin "respirație șuierătoare" este adesea foarte diferit. Acest lucru poate fi problematic, deoarece șuieratul este cel mai frecvent simptom asociat cu astmul la copiii sub cinci ani.(10)
Astmul este o boală cronică extrem de răspândită a sistemului respirator, în care pacienții prezintă simptome asociate cu respirația șuierătoare, tusea, respirația dificilă și senzația de apăsare în piept. Aceste simptome apar adesea sau sunt exacerbate de factori declanșatori, inclusiv infecții virale, fumatul pasiv, exercițiile fizice, stresul sau alergiile(11). Intensificarea simptomelor, denumită exacerbare a astmului sau, în mod colocvial, "atac", este frecventă - in Statele Unite ale Americii (SUA)
Un studiu al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a arătat că aproape 53% dintre copiii cu simptome astmatice au raportat că au avut un atac de astm într-un anumit an. (12) Atacurile de astm pot fi fatale - ucigând trei persoane în Marea Britanie în fiecare zi, conform NHS13 - și sunt mai probabile atunci când astmul este necontrolat.
Prin urmare, este vital ca părinții și îngrijitorii să fie capabili să identifice din timp wheezing-ul, cu certitudine, în cursul acțiunii lor corecte - prevenind, eventual, apariția unei exacerbări.

În plus, un astm gestionat necorespunzător poate duce la reducerea calității vieții pacienților, la o nevoie mai regulată de resurse de asistență medicală și la costuri substanțiale pentru serviciile de sănătate publică. (14) Un studiu realizat de Asthma UK Centre in Applied Research a constatat că astmul costă serviciile de sănătate din Regatul Unit cel puțin 1,1 miliarde de lire sterline în fiecare an. (15) Pacienții cu astm imposibil de gestionat sunt, de asemenea, trimiși la un pediatru sau la un specialist, aproximativ 50% dintre copiii cu simptome de astm identificate din punct de vedere medical ajungând la un moment dat la un medic de îngrijire secundară.

Înțelegerea parentală a wheezingului
Este esențial ca părinții sau persoanele care se ocupă de copiii cu astm să gestioneze eficient simptomele acestora. Evaluarea stării de bine a unui copil și, prin urmare, eficacitatea strategiilor de gestionare a astmului, se bazează adesea pe raportarea simptomelor de către părinte sau persoana care se ocupă de îngrijirea acestuia. Aceștia primesc adesea planuri de acțiune pentru astm și jurnale de simptome pentru a înregistra și evalua copilul
de-a lungul timpului. Ajustarea medicației se face în colaborare cu un clinician, pe baza simptomelor, a exacerbărilor, a efectelor secundare, a satisfacției pacientului și a funcției pulmonare³. Prin urmare, este important ca părinții să poată identifica simptomele în mod eficient atât pentru gestionarea cu succes a afecțiunii pe termen lung, cât și pentru prevenirea escaladării simptomelor până la crize de astm.
GINA (Inițiativa Globală pentru Astm) estimează că cel puțin 50% dintre cei care suferă de astm nu aderă corect la principiile de bună gestionare, iar copiii mai mici de cinci ani cu simptome astmatice sunt mai predispuși să aibă nevoie de îngrijiri medicale urgente decât cei care suferă de astm la orice alta grupa de vârstă. (16)   Acest lucru sugerează că managementul astmului la copii este adesea deficitar și că părinții se luptă să identifice și să răspundă la simptomele astmului, cum ar fi respirația șuierătoare. Acest lucru este evidențiat și mai mult în rapoartele anecdotice din NHS Trusts din Marea Britanie si implică faptul că sute de copii (posibil chiar mai mulți) pe an primesc tratament când este deja prea târziu și când părintele este slab pregătit.
O analiză a literaturii de specialitate comandată de OMRON Healthcare privind înțelegerea de către părinți a respirației șuierătoare a constatat că până la 60% dintre părinți nu recunosc respirația șuierătoare pe video și că între 13% și 39% dintre părinți se străduiesc să localizeze respirația șuierătoare la nivelul pieptului în mai multe studii de cercetare.(17) Cu toate acestea, în același caz, doar 18% dintre părinți au declarat că au o încredere scăzută în identificarea respirației șuierătoare. Mai mult, atunci când au fost chestionați clinicienii, 80% dintre respondenți⁵ au considerat că părinții nu sunt capabili să identifice corect respirația șuierătoare la pacienții cu astm, afirmând că aceștia tind fie să subestimeze starea copilului lor, fie să se îngrijoreze prea mult, ceea ce duce la vizite și programări inutile la spital. Această neconcordanță între înțelegerea percepută a afecțiunii unui copil și realitate expune un pericol inerent. Deși este de așteptat ca părinții sunt mai puțin eficienți decât medicii în identificarea unei respirații șuierătoare, faptul că în peste jumătate (55%) dintre consultații părinții și medicii nu sunt de acord cu privire la prezența respirației șuierătoare(18) întărește și mai mult necesitatea unei forme de remediere pentru a reduce această diferență. De fapt, analiza a constatat că părinții copiilor cu simptome astmatice nu au fost mai buni la identificarea unei respirații șuierătoare decât părinții copiilor care nu au simptome, ceea ce implică faptul că experiența părinților joacă un rol
foarte limitat în a ajuta la identificarea exactă a respirației șuierătoare.

Supraadministrarea și subadministrarea de medicamente
Lipsa de înțelegere din partea părinților poate duce la suferință în tot lanțul de tratament, fie că este vorba de pacient, părinte sau clinician. Incertitudinea părinților poate duce la ezitare sau la o abordare de tipul "așteaptă și vezi". Părinții vor opta uneori pentru exerciții de calmare și de respirație înainte de a pune mâna pe inhalator. Din nefericire, acest lucru duce frecvent la o medicație insuficientă, ceea ce duce la o exacerbare suplimentară a simptomelor, la creșterea numărului de internări de urgență și, eventual, chiar la spitalizare.
În mod ironic, chiar în momentul în care părinții și îngrijitorii încearcă să evite supramedicația unui copil este momentul în care pot sfârși prin a sub-medica. Acest model de comportament - identificat în cadrul studiului de piață al consumatorilor realizat de OMRON Healthcare(19) - evidențiază faptul că supramedicația este o preocupare majoră, însă consecința este submedicarea în practică. În schimb, observăm, de asemenea, un model de comportament opus din partea unor părinți. Un "doar în caz de nevoie" este, de asemenea, o abordare frecvent adoptată de părinți. Într-un raport calitativ din 2017 (20) realizat de OMRON Healthcare, un părinte a comentat:
"Nu-mi fac griji dacă îi dau inhalatorul, pentru că nu cred că îi va face rău. I l-aș da mai degrabă decât să nu i-l dau". Un altul a descris cum: "Nu le place să sară să se supramedicheze și să ajungă să aibă efecte secundare, dar nu vor să îi provoace fiului meu un atac în toată regula". În timp ce cazurile punctuale a tratamentelor cu corticosteroizi nu ar avea, de obicei, un impact negativ de durată asupra sănătății copilului, administrările inutile persistente ar trebui evitate cu fermitate. (21).
Ambele modele de comportament aparent contradictorii provin din aceeași cauză principală, o incertitudine cu privire la starea de bine a copilului.
Potrivit unui articol din Nature (22), "aderența sub nivelul optim la medicația zilnică este cea mai frecventă cauză a controlului deficitar al simptomelor în astmul infantil și poate duce la creșterea morbidității astmului, la o prezență slabă la școală, la efecte negative asupra vieții de familie și la creșterea costurilor de asistență medicală". Mai mult decât atât, în cadrul unor solicitări directe recente adresate către NHS Trusts din Marea Britanie, diverși respondenți au raportat o scădere a numărului de părinți sau de îngrijitori care solicită ajutor medical pentru copiii cu vârste de până la 7 ani cu simptome astmatice începând cu martie 2020. Deși acest lucru este o reacție la măsurile de precauție COVID-19 și la o serie de închideri la nivel național și local, acest lucru prezintă o nouă problemă a copiilor potențial "nediagnosticați "+ și/sau a planurilor de gestionare a astmului informate în mod suboptimal.

OMRON WheezeScan
În timp ce pentru părinte sau pentru îngrijitor, respirația șuierătoare poate părea la prima vedere ușor de identificat, aceste studii au arătat că - în afara clinicii - nu este deloc așa și că este mult prea adesea un diagnostic subiectiv pus de părinte, doar 40% dintre rapoartele părinților dovedindu-se fiabile. Pentru a răspunde acestei nevoi de acuratețe în detectarea respirației șuierătoare, pentru a minimiza riscul pacientului și pentru a îmbunătăți atât
respectarea planului de combatere a astmului, OMRON Healthcare a dezvoltat OMRON WheezeScan.
OMRON WheezeScan este primul dispozitiv automat de utilizare la domiciliu validat clinic din lume pentru a detecta prezența unei respirații șuierătoare la copiii cu vârste cuprinse între 4 luni și 7 ani. Acesta oferă o evaluare obiectivă a prezenței respirației șuierătoare, cu un afișaj clar "wheezing" sau "fără wheezing" în 30 de secunde, pentru a elimina orice presupunere, îndoială și indecizie din partea părintelui sau a persoanei care se ocupă de copil. Acest lucru este deosebit de important în momentele critice cu copii prea mici pentru a putea să își exprime și să își articuleze experiențele, sau în cazuri de sunete joase pe care este posibil ca părinții să nu le poată auzi. Sistemul unic de ascultare WheezeScan utilizează un algoritm validat clinic. (23)
WheezeScan se asociază, de asemenea, cu aplicația sa complementară, AsthmaDiary pentru dispozitive mobile. Aplicația ține evidența episoadelor de respirație șuierătoare pe care părinții le detectează cu WheezeScan, permițându-le să înregistreze date despre potențialii factori declanșatori și răspunsul la medicamente, precum și să identifice tendințele.
OMRON WheezeScan și aplicația sa însoțitoare se bazează pe anii de inovație tehnologică ai OMRON Healthcare în furnizarea de tehnologie de calitate medicală, prietenoasă pentru consumatori.

Note de încheiere
Există dovezi clare că înțelegerea și identificarea de către părinți și îngrijitori a respirației șuierătoare nu sunt suficient de extinse pentru a asigura o îngrijire optimă a bunăstării copilului și există un spațiu semnificativ de îmbunătățire pentru a minimiza riscul pentru copil. Anchetele au arătat că sute de copii pe an sunt internați la urgențe cu simptome astmatice nediagnosticate anterior, în timp ce părinții nutresc, de asemenea, anxietatea de a fi supramedicați și submedicați sau, dimpotrivă, de a prescrie cu bună știință prea multe medicamente.
Părinții au la dispoziție o mulțime de informații, care oferă educație și instrumente pentru identificarea și gestionarea simptomelor astmatice. Părinții și îngrijitorii sunt, de asemenea, prompți să îi antreneze pe copii să semnaleze atunci când sunt în dificultate și se confruntă cu simptome astmatice, ajutând la cultivarea independenței și la îmbunătățirea calității vieții pe termen lung. Cu toate acestea, la copiii foarte mici această practică nu este posibilă.
OMRON WheezeScan poate fi folosit ca un instrument puternic, de sprijin pentru a obține o identificare obiectivă, pentru a ajuta la elaborarea planurilor de tratament și ca instrument de control, permițând părinților să verifice dacă respirația șuierătoare se reduce după administrarea tratamentului. 


1 Asthma UK, https://www.asthma.org.uk/about/media/facts-and-statistics/
2 Moorman JE, Akinbami LJ, Bailey CM, et al. National surveillance of asthma: United States, 2001- 2010. Vital & health statistics Series 3, Analytical and epidemiological studies. 2012(35):1-58.
3 OMRON Paediatric Asthma Segmentation Research Report, Nov. 2016 – data on file
4 Source: OMRON, Literature review of parental understanding of wheeze, 2018
5 Cane RS, Ranganathan SC, McKenzie SA. What do parents of wheezy children understand by ‘wheeze’? Archives of Disease in Childhood. 2000;82(4):327-332.
6 OMRON Wheeze Monitor UK Qualitative Report v2 (data on file) – Page 10.
7 OMRON WheezeScan_Key Findings – Page 11
8 Inoue Y, Shimojo N. Epidemiology of virus-induced wheezing/asthma in children. Frontiers in Microbiology. 2013;4:391.
9 Paton J, Bindels P, McMurray A, Biggins J, Nantanda R, Østergaard MS. A young child with a history of wheeze. npj Primary Care Respiratory Medicine. 2017;27(1):19.
10 Ng MCW, How CH. Recurrent wheeze and cough in young children: is it asthma? Singapore Medical Journal. 2014;55(5):236-241.
11 Sachin N Baxi, MD, Wanda Phipatanakul, MD, MS, The Role of Allergen Exposure and Avoidance in Asthma: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2975603/
12 Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/asthma/most_recent_national_asthma_data.htm
13 NHS: https://www.nhs.uk/conditions/asthma/asthma-attack/
14 Tenero L, Piazza M, Piacentini G. Recurrent wheezing in children. Translational Pediatrics. 2016;5(1):31-36.
15 Asthma UK: https://www.asthma.org.uk/about/media/news/asthma-uk-study-1.1bn/
16 Moorman JE, Akinbami LJ, Bailey CM, et al. National surveillance of asthma: United States, 2001-2010. Vital & health statistics Series 3, Analytical and epidemiological studies. 2012(35):1-58.
17 Source: OMRON, Literature review of parental understanding of wheeze, 2018 – Page 20
18 Cane RS, Ranganathan SC, McKenzie SA. What do parents of wheezy children understand by wheeze? Arch Dis Child. 2000;82(4):327-332
19 WheezeScan Comms Research Final – Kantar Media. 2018. Data on file. 
20 OMRON Wheeze Monitor UK Qualitative Report
21 NHS Inform: https://www.nhsinform.scot/tests-and-treatments/medicines-and-medical-aids/types-of-medicine/corticosteroids
22 Nature: https://www.nature.com/articles/s41533-017-0053-7
23 Habukawa C, Ohgami N, Matsumoto N, Hashino K, Asai K, Sato T, et al. (2020) A wheeze recognition algorithm for practical implementation in children. PLoS ONE 15(10): e0240048. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0240048

Sursa: Omron Healthcare

Suport clienti L-Vi: 9 - 16 (suport exclusiv pe adresa de mail)

0732.153.151 comenzi@omrononline.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!